Henk Mak van Dijk op de Tong Tong Fair, vrijdag 3 juni 15.00. lezing over jazz in Indië

Lezing over de fascinerende jazzwereld in Indië, Tong Tong Fair 3 juni 15:00

Bij een van zijn lezingen over westers muziekleven in Nederlands-Indië te Bronbeek, bleek bij de luisteraars groot enthousiasme voor het thema van jazz in Nederlands-Indië. Henk Mak van Dijk ging op onderzoek en ontdekte de fascinerende wereld van Indische jazzpioniers en Indische jazzbands. In zijn lezing neemt hij je mee naar de jazz-scene in Indië.

Wie speelden in de eerste jazzbands in de Archipel? Hoe verliep de geschiedenis van ooit razend populaire bands als de Brown Sugar Babies, de Silver Kings , de Musketeers of Swing en Samethini and His Spirituals? Wordt het niet tijd weer eens kennis te maken met jazzmusici als Charlie Overbeek Bloem, Harry Braun, Lud van Zele, Fik Siegers en Otto Mackenzie, de gebroeders Lim, de broertjes Elia en Karsseboom, Dick van der Capellen, Han Samethini en al die andere Indische jongens die deel uitmaakten van de jazz-scene? Wat speelden zij en hoe werd de jazz in Indië ontvangen?

Primeur

Met gegevens uit het Nederlands Jazz Archief, de Indische pers, de bladen Moesson en Tong Tong, familie-archieven, geluidsarchief en algemene jazzliteratuur hoopt Mak van Dijk een boeiend beeld van de jazz-scene in Indië te geven. En hoewel er nauwelijks originele opnamen uit die tijd bekend of bewaard zijn, wist hij toch de hand te leggen op opnamen van een jazzband uit Bandoeng uit 1937 gemaakt door Columbia Records. Een primeur!
En dat niet alleen, Henk Mak van Dijk ontdekte ook de enige Indische jazz compositie van voor de oorlog, een driedelig stuk met de titel Jazz Concerto, voor piano solo en klein jazzorkest, gecomponeerd in 1937 in Soerabaja door Ludwig van Zele. Hij hoopt ook van dit unieke stuk, geschreven in een stijl die doet denken aan die van George Gershwin, een gedeelte te laten horen.

05. Lud van Zele ca 1935

Ludwig van Zele, Nice, circa 1935. Collectie/Copyright M. Boon, Den Haag

 

IMG_2743

Informatie gevraagd

Mak van Dijk zal op vrijdag 3 juni op de Tong Tong Fair een lezing geven over dit onderwerp.

Ondertussen hoopt hij ook op gegevens van een ieder die herinneringen, verhalen over pro en contra jazz, de wereld van de dans, foto’s, familiearchieven, geluidsopnamen heeft, alles is welkom!

Meer informatie over zijn project vindt u  op jazzinindie.wordpress.com.

Tong-Tong-Theater, vrijdag 3 juni 15.00 

Advertisements