Tong Tong Fair 2017, 4 en 5 juni: Henk Mak van Dijk & Galloway Big Band spelen herontdekt Jazz Concerto van Ludwig van Zele

Met de uitvoering van dit muziekstuk wordt geschiedenis geschreven. Mis het niet!

Het Tong Tong Festival Den Haag duikt dit jaar in de wereld van de jazz, met onder meer de opvoering van een herontdekt jazzconcert voor piano solo en klein jazzorkest, in de jaren 1932-1938 geschreven door de Indische componist Lud van Zele. De uitvoering van deze Gershwinachtige wereldprimeur vindt plaats op 4 en 5 juni op het Tong- Tong-Podium van de 59e Tong Tong Fair in Den Haag.

De invloed van jazz, met name uit Amerika, op de populaire cultuur in Nederlands-Indië was groot. Na de Eerste Wereldoorlog verspreidde jazz zich als nieuw genre vanuit Batavia over de hele archipel. De jazz inspireerde de jonge Ludwig van Zele, een in Soerabaia wonende pianist/componist, tot het schrijven van zijn Jazz Concerto for Piano with small Jazz Orchestra. De eerste delen dateren uit 1932, het laatste deel uit 1938. Het concert beleefde slechts één uitvoering, in Malang, onder de titel Konzert Modern

Tachtig jaar later vond pianist Henk Mak van Dijk dit stuk – compleet met uitgeschreven orkestpartijen – bij een nazaat op een Haagse zolder terug. “Een Indischman die een jazzconcert in drie delen schrijft, vergelijkbaar met de ‘Rhapsody in blue’ van George Gershwin: Het is uniek!” Het enthousiasme van big band leider T.S Galloway over de compositie maakt dat deze nu weer gespeeld kan worden.

Galloway Big Band                                                                                                                               Deze wereldprimeur zal worden uitgevoerd door pianist Henk Mak van Dijk zelf, begeleid door Galloway Big Band onder leiding van de Amerikaanse orkestleider en arrangeur T.S. Galloway. Galloway speelde in zijn jonge jaren samen met Duke Ellington en was lid van de Count Basie Band, waarmee hij de wereld rondtoerde en artiesten begeleidde als Tom Jones, Tony Bennet en Sarah Vaughn.

Speciaal voor de uitvoering van  het Jazz Concerto for Piano with small Jazz Orchestra, heeft Galloway zijn orkest aangepast en uitgebreid met Sylvia Huang, eerste violiste van het Koninklijk Concertgebouworkest en Philip Dingenen, eerste violist van het Nederlands Kamerorkest. De andere uitvoerenden zijn: Vanessa Damanet (viool), Lior Kuperberg (saxofoon), Paul Munday (altsaxofoon), Kees Krabben (altsaxofoon), Joe Rivera (trompet), Arthur Moore (trombone), Bert Damsma (contrabas) en Frank auf dem Brinke (slagwerk).

Opera Attima
Henk Mak van Dijk heeft meer ontdekkingen op zijn naam staan op het gebied van de Indische muziek, zoals de Indische opera Attima van componist Constant van de Wall, in 2008 opgevoerd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag ter gelegenheid van de vijftigste Pasar Malam Besar.

Waar, wanneer

Tong-Tong-Podium, 4 juni 18.30 uur, 5 juni 16.15

Advertisements
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Nathalie Mees en Henk Mak van Dijk in Toothbrush Time; Classic Cabaret Songs, zondag 23 april 15:00. Emmakade 139, Den Haag

Classic Cabaret Songs vandaag in Den Haag, Kon. Emmakade 139, 15:00

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Winwide Muziek Meet&Greet, vrijdag 27 januari, vanaf 17:30, Riouwstraat 1, Den Haag, o.a. pianorecital Henk Mak van Dijk.

Fascinerende muzikale ontmoetingen; klassieke cross-overs

bartok-en-phonoBela Bartok met zijn fonograaf in een boerendorpje

Pianist Henk Mak van Dijk vertelt over klassieke componisten die inspiratie zochten in exotische of volksmuziek. Wat is het geheim van het Turkse rondo van Mozart? Kun je een zigeunermelodie van Franz Liszt zomaar meezingen? En waarom liet Bartok boeren voor hem zingen? Hoe klinkt Javaanse gamelanmuziek op de piano? Dit alles en nog meer komt aan de orde tijdens zijn pianorecital op vrijdagavond 27 januari, 20:00

Voorts zijn er onder meer een muziek quiz, het AlleTonenKoor, een lezing over muziek en een heerlijke biologische maaltijd rond 1830.

Organisatie: http://www.winwide.nl

winwide-27-jan-2017-muziek-att-flyeritz-it-hvd-sf

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Nieuwjaarsconcert Podium Vocale, 29 januari, 1200, Renate Arends en Henk Mak van Dijk. Liedrecital ‘ If music be the food of love, sing on, sing on!’

hop-if-music-be-the-foof-of-loveHOP Nieuwjaarsconcert 29 januari 2017, aanvang 12:00

Podium Vocale (bij het Vredespaleis), Den Haag

If music be the food of love, sing on, sing on

Renate Arends – sopraan, Henk Mak van Dijk – piano

Programma:

 Henry Purcell                                  Music for a while

                                                                   If music be the food of love

                                                                   I attempt from love’s sickness

Joseph Haydn                                  The mermaid’s song

Benjamin Britten                          The sally gardens [folk song]

 Benjamin Britten                          Uit: On this island

                                                                   Let the florid music praise!

                                                                   Now the leaves are falling fast

                                                                   Nocturne

                                                                   As it plenty

 Roger Quilter                                 Come away, death

                                                                  The faithless shepherdess

                                                                  Weep no more

Samuel Barber                               The daisies

                                                                 Sure on this shining night

 Aaron Copland                             At the river

                                                                I bought me a cat

Posted in Uncategorized | Leave a comment

In de tuinen van Appelscha, zondag 19 juni 14:00: Trio Sirene, met Wendy Roobol, Carina Vinke, Henk Mak van Dijk

Trio Sirenes: aria’s en duetten in een theatrale context

Selatuinen, 19 juni, 14:00

..

Wendy Roobol, een veelzijdige en zeer geprezen sopraan, heeft al eens eerder bij ons opgetreden met prachtige barokmuziek. De zon scheen, het was warm en Wendy zong onder de eik op blote voeten. Nooit vergeten! Ditmaal neemt ze Carina Vinke en Henk Mak van Dijk mee. Carina is een talentvolle alt-mezzo met een warme donkere stem, waarin ze prachtige dramatische accenten weet te leggen. Henk Mak van Dijk is behalve pianist ook auteur van ‘de oostenwind waait naar het westen’ een dik boek over Indische componisten. Wel eerder heeft Henk Mak succesvol samen gespeeld met de dames, dus dat zal deze middag wel goed komen. Een van de drie komt oorspronkelijk uit een Drents dorp waar gasten 150 jaar geleden nog met een pistoolschot werden binnengehaald. Dat zal Selatuinen niet doen,  wij verwelkomen Trio Sirenes met een klaterend applaus.
Zondagmiddag 19 juni van 14.00- tot 16.30
Alle concerten: € 9,50. De Muziekzomerkaart voor € 35,00 geeft toegang tot alle concerten. Concertcadeaubon € 9,50. Reserveren (bij slecht weer) gewenst. Binnen is beperkt ruimte en vol is vol. Voor buiten; neem een kussentje of iets van plastic mee, u zit op het gras!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Vanmiddag Tong Tong Fair 15:00: Henk Mak van Dijk vertelt over zijn speurtocht naar jazz in Nederlands-Indie. Hij ontdekte onder meer een Indische jazzcompositie en speelt hier een fragment uit

05. Lud van Zele ca 1935

Lud van Zele, 1935

Jazz in Nederlands-Indië 

Henk Mak van Dijk  wil graag de onbekende en fascinerende wereld van Indische jazz pioniers en Indische jazzbands in kaart te brengen en besloot in het voorjaar van 2016 op onderzoek uit te gaan.

Jazz scene in Indië
Met gegevens uit het Nederlands Jazz Archief, de Indische pers, de bladen Moesson en Tong Tong, familie-archieven, geluidsarchief en algemene jazzliteratuur hoopt Mak van Dijk een boeiend beeld van de jazz scene in Indië te kunnen samenstellen. En hoewel er nauwelijks originele opnamen uit die tijd bekend zijn, wist hij toch de hand te leggen op opnamen uit Soerabaja uit 1937 gemaakt door Columbia Records. Voorts ontdekte hij een jazz compositie van de Indische pianist Lud van Zele uit 1937. op de Tong Tong fair zal hij een fragment spelen. Een primeur!

Uw hulp                                                                                                                                            Uw hulp bij het samenstellen van een dergelijke geschiedenis is zeer waardevol. Verhalen van  familie over jazz, en jazz spelers, brieven, foto’s, archieven op zolder, herinneringen aan jazz, of dansmuziek, grammofoonplaten, radio-opnamen van de NIROM, alles is welkom! Neem gaarne contact op met: makvandijk@hotmail.com

Wie?
Wie speelden in de eerste jazzbands in de Archipel? Hoe verliep de geschiedenis van ooit razend populaire bands als de Brown Sugar Babies, de Silver Kings , de Musketeers of Swing, de Melody Makers, of Samethini and His Spirituals? Wordt het niet tijd weer eens kennis te maken met jazzmusici als Charlie Overbeek Bloem, Harry Braun, Lud van Zele, Vic Siegers en Otto Mackenzie, de gebroeders Lim, de broertjes Elia en Karsseboom, Dick van der Capellen, Han Samethini en al die andere Indische jongens die deel uitmaakten van de jazz scene? Wat speelden zij en hoe werd de jazz in Indië ontvangen?

Over Henk Mak van Dijk

AntropoloDSC_0044og/pianist Henk Mak van Dijk houdt zich al geruime tijd bezig met het muziekleven in Nederlands-Indië. Zijn onderzoek in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut naar Indische klassieke muziek resulteerde in het boek De oostenwind waait naar het westen. Ter gelegenheid van de vijftigste Pasar Malam Besar in Den Haag maakte hij de monumentale tentoonstelling Werelds – over Indische klassieke muziek 1870-1945, bezocht door koningin Beatrix. Uniek is de door hem ontdekte en nieuw leven ingeblazen opera Attima van de Indische componist Constant van de Wall die in de Koninklijke Schouwburg werd opgevoerd. Voorts verschenen twee cd’s met Indische muziek en het boek Wajang Foxtrot; Indië in klank en beeld. Mak van Dijk introduceerde de Indische klassieke muziek ook in Indonesië, onder meer in Yogya, Salatiga en op Bali waar hij te gast was op een Internationaal Gamelan Festival. Hij werkt graag samen met zangeressen als Renate Arends [klassiek] en Astrid Seriese [Indische songs].Momenteel brengt hij samen met schrijfster/verhalenvertelsters Yvonne Keuls en actrice Gepke Witteveen het succesvolle programma Indische Essenties (te zien op de tongtongfair.nl zondag 28 mei) [makvandijk.wordpress.com]

Posted in Uncategorized | Leave a comment

TongTongFair zondag 29 mei: INDISCHE ESSENTIES, Yvonne Keuls – Henk Mak van Dijk – Gepke Witteveen, 31 jan.,27 mrt, 8 mei. Premiere Parterre, Den Haag

DSC_0113

Zondag 29 mei TongTongFair 12:30 INDISCHE ESSENTIES:  Yvonne Keuls – Henk Mak van Dijk – Gepke Witteveen

Ons koloniale verleden lijkt actueler dan ooit. In een muzikaal en humoristisch programma onderzoeken schrijfster Yvonne Keuls, pianist Henk Mak van Dijk en actrice Gepke Witteveen hun Indische en Indonesische roots met een frisse blik.
Ze nemen u mee naar het oude Indië en het moderne Indonesië en laten spelenderwijze zien hoe het land hun leven beïnvloedt en de weg wijst

.
Ook in Salon Premiere Parterre, Den Haag. Zondag in december 2016

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment