Tooth Brush Time! Cabaret songs. Lunchconcert Kloosterkerk Den Haag woensdag 1 april 12:45, met Nathalie Mees en Henk Mak van Dijk

Tooth Brush TimeTooth Brush TimeNathalie Mees

Sopraan Nathalie Mees

Tooth Brush Time!

Cabaret songs uit een klassieke tube

Nathalie Mees, sopraan            Henk Mak van Dijk, piano

Het cabaret werd geboren in Frankrijk, in de stegen en krochten van het kleine Montmartre, destijds een dorpje bij Parijs. De levensliederen van Aristide Bruant kregen velerlei navolging in Europa, in allerlei vormen en maten. Ook klassieke componisten gingen zich bemoeien met het cabaret, met vele bekende en onbekende juweeltjes als gevolg.

Zangeres Nathalie Mees en pianist Henk  Mak van Dijk vonden elkaar in hun enthousiasme voor dit repertoire, waarin zowel qua tekst als muziek veel te genieten valt. Zij kwamen tot een kleurrijke selectie van zowel  Amerikaanse, Engelse, Franse, Duitse als Nederlandse liederen, die vooral  het thema van de liefde in al zijn facetten gemeen hebben:  aantrekking, verlangen, fantasie, ongeduld, gemis, irritatie, ontkenning en afscheid.

Voor het Kloosterkerk concert kozen zij een gedeelte uit hun programma. Van moderne snit getuigen de songs van de Amerikaan William Bolcom, op grappige gedichten van Arnold Weinstein: Tooth brush Time over de ongenoegens van een minnaar thuis (als hij ’s avonds maar terugkomt) en het lied Amor, dat vanzelf een glimlach om je mond tovert. De fraaie Brettl -liederen van Arnold Schoenberg  zijn rond 1900 geschreven: in Galathea – op tekst van Frans Wedekind – blijkt de adoratie van een man voor deze mooie vrouw slechts een fantasie te zijn. Liederen van Kurt Weill mochten ook niet onbreken: Je ne t’aime pas [Maurice Magre] en uit One Touch of Venus het lied I’m a stranger here myself [Ogden Nash]: Tell me is love still a popular suggestion or merely an obsolete art?

Een must zijn de Cabaret Songs van Benjamin Britten op tekst van W. H. Auden. De tekst van Funeral Blues hieruit is onsterfelijk geworden door de film Four Weddings and a Funeral.  En de taxirit naar het CS in New York kan niet snel genoeg, want je grote liefde wacht je daar (Calypso: Drive faster, faster, faster!).

De Duitse cabaret sfeer komt prachtig naar voren in de muziek en tekst van Friedrich Hollaender uit de jaren dertig. Nathalie koos de paso doble Lass mich einmal deine Carmen sein: hij is een stierenvechter uit Granada, elke vrouw wil hem, en ik ook!

Voor het Nederlandse cabaret lied gingen Nathalie en Henk te rade bij een van de beste tekstschrijvers van het eerste uur Dirk Witte. Hij schreef onder meer het nog immer actuele en vaak vertolkte Mensch, durf te leven. Destijds kreeg het een gloedvolle vertolking van chansonnier Louis Pissuise, en wordt nu even intens gezongen door Nathalie.

 Henk Mak van Dijk speelt zowel met de serieuze toets van de klassiek getrainde pianist als met de lichte toets die een dergelijk programma nodig heeft. Nathalie Mees pakt zowel helder hoog als krachtig laag uit, zonder de klassieke toon uit het oog te verliezen. Zij laat alle kleuren van haar fraaie sopraanstem horen en leeft zich als geen ander in haar cabaret teksten in.

Informatie over de uitvoerenden:

www.nathaliemees.nl

makvandijk.wordpress.com

boekingen: nathaliemari@12move.nl, 06-11061264

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Tooth Brush Time! Cabaret songs. Lunchconcert Kloosterkerk Den Haag woensdag 1 april 12:45, met Nathalie Mees en Henk Mak van Dijk

  1. Marten Koen says:

    Dag Henk,
    Wat was het een prachtig lunchconcert met Nathalie Mees. Samen en ieder apart geweldig!
    Dank en vriendelijke groet,
    Marten Koen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s