Sporen van smaragd; film van Ida Does op TV West, zondag 4 januari 2015. Muziek gedeeltelijk uit Herinneringen van Java, gespeeld door pianist Henk Mak van Dijk

Sporen van Smaragd is een documentaire waarin schrijfster Yvonne Keuls op zoek gaat naar zichtbare en minder zichtbare sporen van de koloniale band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands- Indië. Zondag 4 januari vanaf 18.00 uur op TV West en daarna elk uur herhaald.

De tocht van Yvonne Keuls voert langs veel onbekende plekken die dankzij de herinneringen en verhalen van de schrijfster nieuwe betekenis krijgen. Maar ook bekende gebouwen uit het Haagse stadslandschap krijgen hierdoor een nieuw historisch verband.

De film bevat unieke beelden van het bezoek dat Yvonne Keuls bracht aan ‘De Indische Zaal’ in Paleis Noordeinde. Deze Zaal was een collectief geschenk van Nederlands-Indië aan Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk (1901) en bevat schitterende houtbewerkingen en gouden en zilveren geschenken. Daarnaast bezoekt Yvonne Keuls ondermeer Hotel des Indes, het oudste Indische restaurant van Den Haag Tempat Senang, Sociëteit De Witte en de ‘Regentenkamer’ in het voormalig Ministerie van Koloniën. Haagse gevels en portieken komen op een geheel nieuwe wijze in de belangstelling, met de historische informatie en verhalen van Yvonne Keuls, die meer dan 15 locaties bezocht voor deze film. Intrigerende filmbeelden uit de jaren 30 van de vorige eeuw tonen een uniek inkijkje in het alledaagse leven in de voormalige kolonie. De film Sporen van Smaragd’ is een visuele ontdekkingstocht langs de historische band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands-Indië. “Vaak een verhaal van pracht en praal, maar ook van ontworteling en heimwee van de zeebaboe” Aldus Yvonne Keuls.

Achtergrond van Sporen van Smaragd
Omdat deze Indische kenmerken bij verbouwing, sloop en stadsvernieuwing verloren kunnen gaan, startte de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de Gemeente Den Haag het project Sporen van Smaragd. Gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in de Hofstad uit de periode 1853-1945 is nu in kaart gebracht en in 2013 in boekvorm uitgebracht als ‘Sporen van Smaragd. Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945’. De documentaire van regisseur Ida Does is gebaseerd op deze publicatie.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s