Mei 2013 Henk Mak van Dijk over de preludes javanais van Otto Knaap op de Tong Tong Fair

Tong Tong Fair: 22 mei t/m 2 juni 2013 – Malieveld, Den Haag

                    Een Javaans liefdesverhaal in Indische klanken
Henk Mak van Dijk over de Préludes javanais van Sastro Prawiro/Otto Knaap.
Bibit-Theater, 23 mei 2013, 13.30

Henk Mak van Dijk vertelt over de verloren gewaande Préludes javanais: vier Indische liedjes, verzameld door de muziekrecensent/journalist Otto Knaap (1866-1917) en gepubliceerd in Parijs in 1909. Niet alleen Knaaps leven en werk komt aan de orde, maar Mak van Dijk spreekt ook over krontjong in Indië, de Maleise pantoen, de Indische zangeressen Koosje Martherus, Madame Sorga en de danseres Mata Hari, de moderne Franse dichter Rhené Ghil en het mysterie van de naam Sarinten.
Ook ontdekte hij de herkomst van het motief uit het derde lied ‘Tabeh nonna’, dat dezelfde melodie heeft als het beroemde Burung kakatua. Het thema eruit is het begin van een wals, gecomponeerd in Londen in 1851. Deze wals was zeer populair geworden in Amerika en was via Nederland in 1866 Indië binnengekomen.
Voorts zijn er zeldzame foto’s van Knaap, zijn vrouw Koosje en zijn familie te zien.
‘Tabeh nonna’, de Engelse wals en ‘Dari mana datangja lintah’ zullen worden uitgevoerd door het Winwide Alle Tonen Koor onder leiding van pianist/dirigent Menno Boogaard.

KLASSIEKE MUZIEK UIT NEDERLANDS-INDIË
Pianist/antropoloog Henk Mak van Dijk zet zich al geruime tijd in voor het ontdekken van de klassieke muziek uit Nederlands-Indie. Zijn onderzoeken resulteerden in de publicaties van De oostenwind waait naar het westen, over Indische componisten en Indische composities (KITLV ), Wajang Foxtrot (met Carl Nix), twee grote tentoonstellingen over Indische muziek, concerten in het kader van de Indische Zomer, op de Pasar Malam Besar en op het Festival Classique, lecture-recitals en twee cd’s.
Ter gelegenheid van de vijftigste Pasar Malam Besar in Den Haag maakte hij de monumentale tentoonstelling Werelds – over Indische klassieke muziek 1870-1945, bezocht door Koningin Beatrix. Uniek is de door hem ontdekte en nieuw leven ingeblazen opera Attima van Constant van de Wall die speciaal voor het jubileum van de Pasar in de Koninklijke Schouwburg werd opgevoerd.
In Wenen zal Mak van Dijk in het najaar van 2014 de door hem herontdekte liederen van Linda Bandara spelen op een concert georganiseerd door het Museum voor Volkenkunde.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s