Dirk Fock en het Muziekgilde Hilversum, okt. 2010

Dirk Fock

Naar aanleiding van het boek De oostenwind waait naar het westen van Henk Mak van Dijk  kwam het familiearchief van Dirk Fock boven water. En petit comité, Henk Mak van Dijk, Marijke Koeman van het Muziekgilde Hilversum en Tettje Halbersma van Akkoord Magazine werd dit archief Fock in een huis in Amsterdam-Zuid geopend.

Het Muziekgilde Hilversum wijdde  daarna een avond aan leven en werk van Fock op 29 oktober 2010:

‘Op zoek naar werk en leven van Dirk Fock’

Dirigent en componist Dirk Fock (1886 – 1973, Batavia) kwam al eerder tot het Gilde tijdens de bijzondere muziekavond over (klassieke) muziek uit Indië. Pianist Henk Mak van Dijk speelde toen delen uit Focks’ Java Suite. Maar wie was Dirk Fock?
Dat wordt, mede door onderzoek van het Hilversumse Gilde steeds duidelijker. Tijdens de muziekavond luisterden we naar muziek uit de tijd van Fock. Zoals muziek van zijn vioolleraar Joseph Joachim: Hebreeuwse melodiën, Sostenuto, gespeeld door Michael Gieler, altviool en Lauretta Bloomer, piano

In het begin van de 20ste eeuw dook Fock op in Mühlhausen (het huidige Mulhouse) waar hij als vaste dirigent de complete Ring uitvoert – 28 jaar oud!
Als muziekvoorbeeld werd gekozen een deel uit Der ‘Ring’ Ohne Worte: Siegfried van Richard Wagner, met het Berlijns Philharmonisch orkest onder directie van Lorin Maazel

In 1923 keerde Fock vanuit New York op verzoek van Richard Strauss terug naar Wenen.
Muziekvoorbeeld: Richard Strauss’ Wiegenlied, gezongen door Canadees/Duitse sopraan Edith Wiens en de pianist Rudolf Jansen.

Fock was ook actief in Parijs en nauw betrokken bij de uitvoering van nieuwe werken van Maurice Ravel. In de boeken staat altijd wie de eerste concerten speelden, maar niet wie de premiere dirigeerde… en dat was Fock!
Voorbeeld: Maurice Ravel, Pianoconcert voor linkerhand, door het Orchestre Symphonique de Montréal, onder directive van Charles Dutoit. Pascal Rogé zat achter de vleugel.

In Parijs had Fock niet alleen contact met Ravel, maar ook met Igor Strawinsky die hij met succes in Wenen introduceerde. Een bijzondere vriendschap had Dirk Fock met Darius Milhaud, die hij naar New York haalde en kennis liet maken met de jazz.
Voorbeeld: Darius Milhaud, La création du monde. Gespeeld door de London Symphony Orchestra Chamber Group, onder leiding van John Carewe.

We sloten – natuurlijk! – af met enkele delen uit Dirk Fock’s Java Suite, gespeeld door Henk Mak van Dijk.

Advertisements
Aside | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s